OM MIG

Caroline Lindholm

Att förgylla vardagen är ett tema som alltid har funnits med mig i mitt arbete och som ofta gestaltas genom att förvandla små bruksföremål till konstverk i ädla material.

Jag hämtar mycket inspiration och glädje från allas vår längtan att smycka sig och människans lust att dekorera sin omgivning. Under alla tider och i alla kulturer finns det som ett starkt inslag.

I min fantasivärld finns det också utrymme för glamour och lyx. Jag fascineras över gnistrande juveler och överdådiga tiaror som förhöjer och tar för sig.

Jag är utbildad på Konstfack i Stockholm där jag tog min masterexamen 1996.

Mitt arbete

Jag har vuxit upp i innerstaden med höga hus, gator, parker som gröna öar och ett myller av människor. Det urbana är min hembygd. Samtidigt fanns både min farmor med sin ständigt arbetande symaskin och min mormor med sitt levande småbruk nära mig som barn. På så vis levde jag i en stark tradition av att bruka jorden, fixa uthusen, spara verktygen och att ta till vara på det som finns. Jag lärde mig tidigt att laga, lappa, ändra, använda och inte minst att sy om det som är utslitet eller omodernt också ingår i vardagen.

Jag tycker själv att jag kan se att det finns det spår av de här olika pusselbitarna i det som kommer ur mina händer när jag arbetar vid ortsbänken i min verkstad.

Genom att se,känna omsorg och min särskilda kärlek för små detaljer ökar medvetenheten om sakernas betydelse. Kanske är det små vardagliga ting som ska förvaras i dosor eller kan bäras med på resor. För mig blir det värdefullt och något att ha med sig i livet.

Min verkstad

Sedan något år tillbaka har jag min verkstad på Högbergsgatan 12, alldeles intill Katarina kyrka på Södermalm. I det vackra 1800-talshuset är det många silversmeder som har arbetat genom årens lopp. Sigurd Persson startade sin smedja år 1942 och här kan du fördjupa dig om du vill läsa mer.

Namnstämpeln CALI finns endast på silverföremål och guldsmycken som har tillverkats av mig. Jag startade min verksamhet 1996 och sedan dess är mina arbeten stämplade med min unika namnstämpel.

Jag är medlem i Nutida Svenskt Silver sedan 1997. Du kan också hitta mer av mig på Konsthantverkarna och Galleri Sebastian Schildt.

Om du är intresserad av konsthantverk är Konsthantverkets Vänner föreningen för dig. De ordnar ateljébesök, visningar av utställningar och resor till olika platser i Sverige för att ta del av det som görs runt om i landet.

Fotograf : Karin Björkquist