SKÖTSELRÅD

Bästa sättet att ta hand om dina silversmycken och föremål är att använda dem.

Att göra rent dem då och då med en mjuk svamp eller tandborste och några droppar diskmedel i ljummet vatten och torka dem torra med en mjuk handduk håller dem fräscha längre.

När de har börjat oxidera är det bra att använda ett putsmedel för silver som finns att köpa hos mig, i guldsmedsaffärer samt hos vissa färghandlare.

Använd inte Häxans putsmedel då det innehåller slipmedel.

Är det bara lite gulnat, ett förstadie till det svarta, kan du använda en indränkt putsduk. Det finns också puts som är i form av en pasta man smörjer in föremålet med och sedan sköljer av. Är det silverkedjor eller mycket små detaljer kan silverdip vara att föredra. Det är en vätska som du under ca 10 sek sänker ner ditt smycke i och sköljer noggrant efter. Använd gärna plasthandskar när du hanterar dippen.

Pärlor och stenar tål inte putsmedlen.

Om du vet att du inte ska använda något smycke på länge kan det vara värt att förvara dem i lufttäta plastpåsar.

Pärlor behöver man ta hand om lite extra för att de ej ska tappa sin lyster. Spraya håret och ta på parfym innan du tar på dina pärlor. Diska inte med din pärlring på.

När du tar av dem torka av dem med en mjuk fuktad trasa och förvara dem ej på varmt, soligt ställe. De torkar då ut och tappar glansen.

Pärlcollier behöver man trä om regelbundet då silkestråden de är uppknutna på blir sliten och kan gå av efter ett tag.

En del av mina silverarbeten oxiderar jag mörka för att få ett annat uttryck. Du behöver inte putsa smycken som är gjorda av oxiderat silver, men ibland kan de behöva tvättas av med milt rengöringsmedel. Ytan kan vid flitigt användande nötas av en del och då behöver den oxideras igen vilket jag kan hjälpa till med.